Alpaca's

03-10-2024

Hier kunt u alle informatie over de alpaca vinden.


De anatomie van een alpaca

Bron 2e foto: https://www.thealpacalovers.com gevonden op pinterest maar de website opent niet meer.

de alpaca soorten/rassen

Bron linkse foto: https://th.bing.com/th/id/OIP.K5i34xDvx4gJm7WPrss1aAHaFz?w=227&h=180&c=7&r=0&o=5&dpr=1.3&pid=1.7


Bron rechtse foto: https://cdn11.bigcommerce.com/s-all2n9o8xo/images/stencil/1280x1280/products/52618/43224/suri-alpaca-_1___60124.1543861125.jpg?c=2

De huacaya

De huacaya is te herkennen aan zijn korte maar pluizige wol.

Een huacaya kan zowel voorkomen als mannetje of vrouwtje. Ze zijn te herkennen aan hun korte maar pluizige wol en is er in wel 22 verschillende soorten kleurtinten.  

De suri

De suri is te herkennen door zijn lange haren die in slierten naar beneden hangen.

Ook een suri kan zowel een mannetje als vrouwtje zijn. De suri is te onderscheiden van een huacaya doordat de suri juist lange haren heeft die in slierten naar beneden hangen. De suri kan ook wel 22 verschillende kleursoorten hebben.

Bron 1: https://alpacawereld.nl/over-de-alpaca/verschil-tussen-alpaca-en-lama/
Bron 2: https://dier-en-natuur.infonu.nl/dieren/89088-de-alpaca-een-kameelachtige-uit-het-andesgebergte.html
Bron 3: https://www.licg.nl/weidedieren/lama-en-alpaca/

Een dier identificeren aan de hand van een signalement.

Een alpaca wordt ook wel onderverdeeld in 2 soorten de suri en de huacaya. Beide soorten alpaca's kunnen zowel voorkomen als mannetje en vrouwtje, en vertonen dezelfde gedragingen. Ze worden gemiddeld 15 tot 20 jaar oud en hebben een schofthoogte rond de 90cm. Er zijn veel verschillende kleursoorten bekend. Zo komen beide alpaca soorten in wel 22 verschillende kleuren/tinten voor. Je kunt de 2 alpacasoorten makkelijk van elkaar onderscheiden. Zo heeft de huacaya kort en pluizig wol terwijl de suri juist lange haren heeft die in slierten naar beneden hangen. De huacaya is ook de meest voorkomende alpacasoort in Nederland.

I&R methode

Bron 2: https://www.alpacawereld.nl/registratie/chippen


Het chippen van alpaca's is verplicht, zo moet een cria voor 9 maanden oud gechipt zijn. Zo'n chip wordt bijvoorbeeld aangebracht door de dierenarts, of een ervaren fokker. Die brengt hem aan achter het oor van de alpaca, hier zit een huidzakje waar de chip minder snel verplaatst.  Als een cria op transport gaat moet het al eerder gechipt worden, ook moeten wijzigingen binnen 3 werkdagen geregistreerd worden, zoals sterfte ziektes en locatie. Zo'n chip bevat informatie over het dier, zo zijn de eerste 3 cijfers de landcode. Met deze code kan je achterhalen uit welk land de alpaca komt, of waar de chip besteld is. In nederland is de landcode 528. De rest van de nummers vormen een unieke code waarmee de identiteit van het dier is vastgelegd. Zo staat de naam en geboortedatum van het dier erin en staan de eigenaren erin vastgelegd. Zo'n chip is niet te veranderen. Ook kun je na het inbrengen van een microchip je alpaca registreren in een officieel stamboek. Een microchip is heel klein en wordt aangebracht via een injectie. De kosten hiervan zijn tussen de 12-30 euro per alpaca.

De basisverzorging van een alpaca

Bron: https://www.licg.nl/weidedieren/lama-en-alpaca/#verzorgen-en-hanteren


Alpaca's hebben 2x per dag alpacavoer nodig. Dit voer bevat speciale vitaminen en mineralen die de alpaca nodig heeft.

Een alpaca moet ook onbeperkt toegang tot hooi/gras hebben. Let er op dat je het water van de alpaca's elke dag ververst, zo kan je bijvoorbeeld met een gieter of tuinslang de waterbaken schoonmaken en bijvullen.

Let ook goed op de nagels van de alpaca, deze moeten om de paar maanden gekapt worden. Hier heb je speciale tangen/scharen voor. Dit geldt ook voor het scheren van alpaca's, hier heb je speciale scheerapparaten voor. Dit moet minstens om het jaar gebeurd worden,vooral in de zomermaanden is dit erg belangrijk. Alpaca's kunnen van warm weer als ze niet geschoren zijn hittestress krijgen en hier kunnen ze zelfs overlijden.


Een dagplanning voor het verzorgen van alpaca's.

Bron: https://www.garvo.nl/nl/blogs/verzorging-van-alpacas-hoe-verzorg-je-een-alpaca/

  1. Wie? (De verzorger) Wat? De voer en water bakken verschonen. Waar? In de stal of op het weiland Waarmee? Eerst verschoon je de voer en waterbakken van de alpaca's met een tuinslang. Wanneer? (8:00)

  2. Wie? (De verzorger) Wat? voer controleren waar? in de stal of op het weiland. Waarmee?controleer of de alpaca's nog genoeg ruwvoer hebben en vul het eventueel aan met een emmer. (geef ook de dagelijkse aanbeveling krachtvoer die het dier nodig heeft.) Wanneer? (8:30 eventueel 2x om 11:00)

  3. Wie? (De verzorger) Wat? De gezondheid van de alpaca's controleren. Waar? bij de alpaca's. Waarmee? Controleer de gezondheid van de alpaca's (kijk of het dier gezond oogt en of er niks raars opvalt. Heeft die bijvoorbeeld al zijn eten wel op en heeft die genoeg gedronken?) Wanneer? (9:00)

  4. Wie? (De verzorger) Wat? geef het dier aandacht Waar? Bij het dier. Waarmee? Geef het dier wat aandacht tijdens het monitoren of daarna (als het dier daar van houdt.) Wanneer? 9:00 (kan tegelijk met gezondheidscheck)

  5. Wie? (De verzorger) Wat? Mest de wei of stal uit. Waar? Bij de stal of wei. Waarmee? Mest de stal of wei van het dier uit met benodigd gereedschap (de ergste stukken elke dag en grondig elke week, of elke maand met een potstal/opstrooi stal.) Wanneer? (9:30)


Het spijsverteringsstelsel van een alpaca

Bron: https://www.garvo.nl/nl/blogs/vertering-van-alpacas-de-vertering-van-een-alpaca-van-mond-tot-kont/


Het spijsverteringsstelsel van een alpaca begint bij de mond. Hier wordt het voedsel gemalen en met speeksel vermengd. Het speeksel is erg belangrijk bij een alpaca, want het zorgt ervoor dat er geen verzuring plaatsvindt in de maag tijdens de fermentatie, daarna gaat het voedsel via de slokdarm naar de maag. De maag van een alpaca bestaat uit 3 afdelingen. Eerst wordt het voedsel gefermenteerd in de eerste afdeling van de maag. In de tweede afdeling worden er verteringssappen aan het voedsel toegevoegd en in de derde afdeling worden opgeloste stoffen opgenomen en worden er nog een paar verteringssappen toegevoegd. In de dunne darm worden vervolgens nog voedingsstoffen verteerd en opgenomen, daarna wordt in de dikke darm en blinde darm het water, vitaminen en de mineralen nog opgenomen en vindt daar nog een klein beetje fermentatie plaats. Daarna wordt de voedselbrei opgeslagen in de endeldarm tot de alpaca het uitpoept via de anus.


Wat maakt een alpaca anders dan een herkauwer?

Bron: https://dierendeskundige.nl/alpaca/

Een alpaca heeft veel weg van herkauwers, zo hebben hun ook een maag waar voedsel gefermenteerd wordt om onder andere cellulose af te breken. Deze maag heeft veel weg van de pens bij een herkauwer. Wat wel opvalt is dat een alpaca in vergelijking met een herkauwer maar 3 magen heeft in plaats van 4 en eigenlijk is het zelfs maar 1 grote maag met 3 verschillende afdelingen. Een omnivoor heeft daarentegen weer een veel korter verteringsstelsel met maar 1 maag. Voor hun is het daarom verstandig om niet te veel voeding met celwanden (cellulose) te eten, want hun kunnen dat minder goed verteren dan herkauwers.


Hygiënische maatregelen

Voor de dieren.
  • Inenten (voor alpaca's de inentingen tegen knutten, het blauwtongvirus en schmallenbergvirus

  • Verschoon dagelijks de voer/waterbakken

  • wissel van weide.

  • Reinigen en ontsmetten (Als je alpaca's binnen houdt is het belangrijk dat je eens in de zoveel tijd hun verblijf reinigt en ontsmet. Dit is belangrijk om eventuele ziekteverwekkers te doden en om de alpaca's gezond te houden. Let er wel op dat het verblijf na het reinigen en ontsmetten goed schoon is gespoeld, zodat de dieren geen schoonmaakmiddel inademen)

  • Bedrijfskleding ( Je kan er ook voor kiezen om bedrijfskleding te dragen, zo voorkom je dat je ziekteverwekkers meeneemt en de ziekte verspreid.)

voor je eigen veiligheid.

  • was regelmatig je handen en desinfecteer

  • draag een overal

  • loop een bepaalde looproute (dit is voor als je bijvoorbeeld ook zieke dieren hebt. Ga daar dan als laatst langs, zodat je niet per ongeluk de gezonde dieren ziek kan maken).

  • gebruik een hygiënesluis als dit mogelijk is (In een hygiënesluis worden de hygiëne regels gehandhaafd. Een hygiënesluis wordt vooral gebruikt bij het bedrijfsmatig houden van dieren.)

Plaagdieren.

Het is belangrijk om het voer goed op te slaan, hiermee verminder je de kans op plaagdieren. Plaagdieren kunnen ook ziektes overbrengen op de dieren het is daarom belangrijk dat je hier goed mee omgaat.

De verschillende soorten gedrag van een alpaca


  • Foerageergedrag ( Dit betekent voedselzoekgedrag, hierbij vertoont de alpaca gedrag waarbij die opzoek is naar voedsel)


  • slaap/rustgedrag ( Bij dit gedrag is de alpaca in een rust stand, dit doet hij om uit te rusten)


  • agonistisch gedrag (Bij dit gedrag is het dier geneigd om agressie te vertonen. Dit kan starten bij dreigingen en uitlopen tot fysiek geweld).


  • comfortgedrag ( Als een alpaca dit gedrag vertoont is hij op zijn gemak. Een alpaca herkauwt vaak als hij zich comfortabel voelt. Hierbij is een alpaca rustig en ervaart die weinig tot geen stress)


  • exploratiegedrag (bij dit gedrag is een nieuwe situatie/omgeving aan het bekijken/onderzoeken)


  • Sociaal gedrag (dit zijn verschillende soorten  gedrag wat alpaca's bij elkaar doen in een kudde)

  • hummen (Hierbij maken alpaca's een soort zoemend geluid. Dit doen ze om te communiceren met andere soortgenoten.)


  • grommen (Het grommen herken je doordat het een dieper geluid is, Dit doen ze om andere soortgenoten te waarschuwen, of om andere dieren te verjagen.)


  • kreunen (Dit geluid maken ze vaak tijdens het eten of als ze aan het rusten zijn.) 

  •  

  • spugen (alpaca's spugen naar elkaar om grenzen aan te geven en om conflicten op te lossen. Een alpaca kan ook naar een mens spugen als die zich bedreigd voelt. Het spugen bij alpaca's is ook nodig voor de bepaling van de rangorde)




De voeding van een alpaca

Bron: https://www.alpaca-benelux.com/vitamine-D3/


Een alpaca is een herbivoor, dit houdt in dat ze alleen plantaardig voedsel eten. Geef ze daarom onbeperkt ruwvoer, verder hebben ze nog 2x per dag speciale alpaca brokken. Hier zitten alle benodigde vitaminen en mineralen in die de alpaca nodig heeft. Hoeveel brokken je per dag moet geven verschilt erg per merk, volg daarom de aanbevolen hoeveelheid van de verpakking op. Het is ook mogelijk om rond de wintermaanden de alpaca's een vitamine D injectie te geven. Dit voorkomt dat alpaca's een vitamine D tekort kunnen oplopen doordat de zon minder schijnt in de winter. Let er ook op dat er geen giftige planten bij de alpaca's in de wei staan, hiervan kunnen ze ziek worden.

.

 4 geschikte voersoorten voor een alpaca

Bron : Spijsvertering en Voeding - Alpacawereld.nl

Bron 2: https://www.licg.nl/weidedieren/lama-en-alpaca/#voeding

-Luzerne (luzerne is geschikt voor een alpaca, maar geef hier nooit meer dan een handjevol van per dag. Luzerne heeft een redelijk lage ph waarde, waardoor een teveel problemen aan het maag darm stelsel kan veroorzaken. Let wel op dat je geen luzerne aan jonge alpaca's geeft want hierdoor kan maagperforatie ontstaan)

-gras (Gras is een type ruwvoer hier zit veel cellulose in, dit is erg goed voor het maagdarm stelsel van de alpaca. Het is daarom belangrijk dat een alpaca hier onbeperkt toegang tot heeft)

-hooi (Hooi is ook een type ruwvoer, het is daarom belangrijk dat een alpaca toegang tot hooi heeft als er geen gras aanwezig is in hun verblijf)

-alpaca brokken (Dit is een type krachtvoer het is daarom belangrijk dat je er niet teveel, hier worden ze namelijk snel dik van. In alpaca brokken zitten alle benodigde mineralen en vitaminen die een alpaca nodig heeft, het is daarom belangrijk dat je de dagelijkse hoeveelheden aanhoudt.)



Huisvesting

Bron: https://www.licg.nl/weidedieren/lama-en-alpaca/#huisvesting

Alpaca's zijn kuddedieren het is daarom belangrijk dat je er altijd meerdere neemt. Over het algemeen zijn alpaca's ook niet heel moeilijk met hun omgeving, ze hebben genoeg bewegingsruimte nodig en beschutting. Verder kan een alpaca goed tegen temperatuurverschillen.

Bron:https://alpaca-america.com/ufaqs/alpaca/

Bron:lloleren.yuverta.nl/mod/scorm/player.php?a=373&currentorg=articulate_rise&scoid=863&sesskey=mJvvr1DaCn&display=popup&mode=normal

Natuurlijke leefomgeving

Alpaca's zijn al erg lang gedomesticeerd, zo werden ze al gehouden door de inca's hun hielden ze onder andere voor hun wol, vlees, huid en mest. De alpaca komt oorspronkelijk ook niet in het wild voor en stamt  af van de Vicuña die wel in het wild leefde. De vicuña's komen oorspronkelijk uit zuid Amerika. De vicuña is een kameelachtige, zo zijn het eenhoevige dieren en leven ze in kuddes. Ze leven in gebergtes op een hoogte van vaak wel boven de 3000 meter. Alpaca's hebben ook een erg goed geïsoleerde vacht. Dit was oorspronkelijk ook nodig, want waar de vicuña's leefden was het overdag soms wel 30 graden terwijl het in de nacht soms wel tot -20 kon vriezen. De vicuña's waren grazers die van schaarse vegetatie leefden, zo aten ze vooral grassen, struiken en kruiden die in de gebergte's groeiden.

Bron: https://zonneveldalpacas.nl/kennisbank/alpaca-houden-als-huisdier/

2 geschikte huisvestingsmogelijkheden voor een alpaca

-weide (Het is mogelijk om alpaca's op een weilandje te houden, let er wel op dat de alpaca's genoeg ruimte hebben. Voor de alpaca's moet je ook een klein stalletje neerzetten. Alpaca's kunnen goed tegen temperatuurverschillen maar hebben wel een schuilplek nodig tegen de regen of felle zon, let er ook op dat je een stukje verharde grond hebt. Dit is nodig voor de slijting van de nagels van alpaca's, ook houden ze van een poeltje om af te koelen en van een zandbad om de huid te verzorgen.)


-stal (Het is ook mogelijk om alpaca's in een stal te houden, maar op het weiland is idealer. Let er als je alpaca's in een stal houdt ook op dat je voldoende verrijking aanbiedt, zodat alpaca's hun natuurlijke gedrag kunnen uitoefenen. Zonder verrijking kan er stress ontstaan bij de alpaca's. Voor de ondergrond in de stal kan je bijvoorbeeld stro gebruiken, maar zorg er wel net zoals in de weide voor dat er een stukje harde ondergrond is voor de nagels. De stal hoeft niet perse verwarmt te worden, want alpaca's kunnen goed tegen temperatuurverschillen. Zorg er wel voor dat de stal tocht- en vochtvrij is. Let er ook vooral in de stal extra op dat alpaca's onbeperkt ruwvoer hebben. Dit is noodzakelijk voor het maagdarm stelsel van een alpaca, anders zullen ze ziek worden.) 

Binnenhuisdecoratie © Alle rechten voorbehouden 2024
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin