Runderen

Hier kunt u alle informatie over de koe vinden.
Holsteiner friesian Lakenvelder Schotse hooglander
de kenmerken aan hoe je deze koe Je kunt deze koe herkennen aan deze koe heeft veel
kunt herkennen zijn hun lange poten de witte streep over de rug en buik haar en hele lange
en zwart met witte vacht. dit lijkt alsof er een wit laken over de hoorns.
koe ligt vandaar de naam lakenvelder.
De anatomie van een koe

Bron 2e foto: https://www.visscherholland.com/nl/best-boeren/vertering-door-de-koe/



Dit ras heet een lakenvelder dit is een ras van een koe. Het ras heeft een makkelijke aftekeningen. Zo heeft dit ras een witte streep op de rug wat lijkt op een laken, vandaar ook de naam. De vacht kleuren zijn op deze foto zwart en wit ze komen ook voor in het bruin en wit. Een Rund word gemiddeld ongeveer 20 jaar oud. Een mannetjes Rund heet een stier, een vrouwtjes rund heet een koe en een gecastreerde rund heet een os. De jongen van een os worden ook wel kalfjes genoemd
Bron: https://www.rvo.nl/onderwerpen/identificatie-en-registratie-dieren/runderen-melden/runderen-merken
de I&R methode
Alle soorten runderen moeten binnen 3 werkdagen na de geboorte geregistreerd worden. Dit kun u doen bij de RVO, hierna kunt u uw rund een oormerk geven met hetzelfde nummer waarmee ze geregistreerd zijn. Alle runderen in Nederland zijn verplicht om 2 goedgekeurde identificatiemiddelen in te hebben. Het Bovenste getal van het oornummer dit nummer bestaat uit 9 nummers dit is de unieke nummer van elke koe. Eronder staat datzelfde nummer, maar dan in streepjescode. Die wordt gebruikt in het slachthuis. Daaronder staan wat grotere nummer hier is het eerste getal het geboorte jaar. het nummer erna is het unieke bedrijfsnummer. Er zijn ook andere identificatiemiddelen in totaal zijn er 4. In Nederland zijn er momenteel 2 van goedgekeurd. Zo heb je een niet elektronisch geel oormerk en een elektronisch groen oormerk, deze 2 zijn goedgekeurd. Je hebt ook de bolustransponder en de injecteerbaretransponder, deze zijn in Nederland echter nog niet beschikbaar en goedgekeurd. Als u vaak oormerken nodig heeft is het mogelijk om een abonnement hierop te nemen, hierdoor wordt de vooraad automatisch op pijl gehouden.
Wat als uw rund een oormerk is verloren?
De huisvesting van een koe.
In het wild leven koeien buiten op grasrijke weilanden en savanne's waar genoeg ruimte is. Koeien leven in kudde's, dit is handig omdat ze hier van de gezelschap en bescherming profiteren.. In de rundveehouderij zijn er daarom ook verschillende huisvestingsmogelijkheden. 2 voorbeelden hiervan zijn: de potstal en de grupstal. De ondergrond van een potstal is een strooisel, zoals hooi of stro, hier wordt elke keer wat strooisel opgestrooid om de ondergrond schoon te houden.
Doordat er iedere keer opgestrooid wordt ontstaat er een composthoop, ook is het in de winter lekker warm doordat ze het opstrooien. Eens in de zoveel tijd wordt de stal ontsmet en gereinigd. Een voordeel van een potstal is dat je ze maar 1 keer in de zoveel tijd grondig schoon hoeft te maken, een nadeel is dat ze niet heel hygiënisch zijn. Bij een grupstal staan de koeien vastgebonden in een hok, de dieren hebben een individuele voer en waterbak. achter de dieren is een mestgoot waardoor de mest gelijk wordt afgevoerd. Een voordeel is dat de mest gelijk wordt afgevoerd, een nadeel is dat de koeien weinig bewegingsruimte hebben.
wat is de basisverzorging van het exterieur van een koe en hoe doe je dat?
scheren
Als je over scheren begint dan denken mensen meestal gelijk aan een schaap, maar runderen moeten ook geschoren worden. Hiervoor moet je het dier eerst vastzetten in het voerhek zodat het dier nergens heen kan. Dan leg je je hand op de koe, zodat de koe niet schrikt. nu kan je de koe gaan scheren dit doe je 1 keer per jaar.
klauwen bekappen
Een koe zijn klauwen moet je minimaal 2 keer per jaar kappen. Dit is nodig omdat de koe hierdoor beter kan lopen en het verkleint de kans op infecties aan de poten.
tanden controleren
Je moet ook de tanden van een koe regelmatig controleren. Je moet kijken of ze schoon zijn en geen tanden missen.
De verzorging
dagelijkse verzorging
Aanbieden van voer en water: Het water moet onbeperkt aangeboden worden. Net als ruwvoer. Krachtvoer mag niet onbeperkt worden aangeboden. Je moet de koeien ook ruimte geven om te bewegen. Je moet de koeien ook 2 tot 3 keer per dag melken en je moet ook elke dag de stal uitmesten of opstrooien, ligt er aan welke soort stal je hebt.
periodieke verzorging
Klauwverzorging: dit doe je zodat de koe er geen last van gaat krijgen. Je moet de klauwen ongeveer 2 keer per jaar kappen.
Vaccinates: Er zijn verschillende vaccinaties om runderen te beschermen tegen verschillende bacteriën en ziektes. In overleg met de dierenarts wordt besloten welke vaccinaties worden gebruikt.
Ontwormen: voor dat je gaat ontwormen moet je ook een mestonderzoek doen. Dit doe je omdat je de runderen niet resistent wil maken voor het ontwormingsmiddel.
Het voorkomen van ectoparasieten: Dit doe je door een goede hygiëne te behouden in het bedrijf en in de stal. Zo is het bijvoorbeeld noodzakelijk om bij het schoonmaken van de stal goed te reinigen en ontsmetten. Voor het reinigen moet je eerst al het grove vuil verwijderen, vervolgens kan je met water alles afspoelen. Na het reinigen kan je beginnen met het ontsmetten van de stal. Nu kan je met het grove schoonmaakmiddel alle bacteriën verwijderen.
vergeet niet om alles weer goed af te spoelen zodat er geen resten van het schoonmaakmiddel in de stal achterblijven!
jaarlijkse verzorging
runderen moeten elk jaar geschoren worden. dit wordt gedaan in het najaar, omdat de runden dan naar de stal gaan en het anders te warm krijgen.
De huisvesting van een koe.
In het wild leven koeien buiten op grasrijke weilanden met genoeg gras en open ruimtes. ook leven koeien in kuddes en op plaatsen waar ruimte is. ze doen ook alles in verband dus als ze slapen slaapt iedereen en als ze eten eet iedereen. In de rundveehouderij zijn er daarom ook verschillende huisvestingsmogelijkheden. 2 voorbeelden hiervan zijn: de potstal en de grupstal. De ondergrond van een potstal is een strooisel, zoals hooi of stro, hier wordt elke keer wat strooisel opgestrooid om de ondergrond schoon te houden, doordat er iedere keer opgestrooid wordt ontstaat er een composthoop, ook is het in de winter lekker warm doordat ze opstrooien. Eens in de zoveel tijd wordt de stal goed ontsmet en gereinigd. Een voordeel van een potstal is dat je ze maar 1 keer in de zoveel tijd grondig schoon hoeft te maken, een nadeel is dat ze niet heel hygiënisch zijn. Bij een grupstal staan de koeien vastgebonden in een hok, de dieren hebben een individuele voer en waterbak. achter de dieren is een mestgoot waardoor de mest gelijk wordt afgevoerd. Een voordeel is dat de mest gelijk wordt afgevoerd, een nadeel is dat de koeien weinig bewegingsruimte hebben.
Hygiëne
hygiëne
persoonlijke hygiëne
Als je met dieren gaat werken is het altijd dat je goed je handen wast voor en na dat je met het dier gaat werken. Ook moet je nadat je het dier hebt aangeraakt niet met je handen in je gezicht komen.
reinigen ontsmetten
Je moet het hok van een dier elke week reinigen en elke 2 maanden of nadat het dier ziek is geweest of er een nieuw dier in het verblijf komt moet je het hok ontsmetten. hoe je het hok reinigt/ontsmet staat uitgelegd in het algemeen stuk. je moet na het ontsmetten heel goed opletten dat er geen ontsmettingsspul meer in het hok zit dit kan namelijk schadelijk zijn voor het dier.
kleding
Als je met dieren gaat werken, moet je altijd veiligheidsschoenen aan. Het ligt ook aan het bedrijf waar je werkt of je een overal of andere dingen aan. Tijdens het reinigen of als je met een ziek of besmettelijk dier werkt. moet je de volgende dingen aan. overal, mondkapje,veiligheidsbril, handschoenen, haarnetje, veiligheidsschoenen
isolatie/qarantene/ziekenboeg
quarantaine : je weet niet of het dier gezond is.
isolatie: dieren hebben symptomen van een besmettelijke ziekte of worden daarvan verdacht.
ziekenboeg: Een ruimte waarin zieke dieren heen gaan. De dieren hebben geen besmettelijke dieren.
spijsvertering van een rund
Bron 2: https://roodbontpublishers.nl/dairy/cattlefeeding/NL/1/page159134.html
Runderen behoren tot de herkauwers, dus zij hebben 4 magen: de pens, de netmaag, de boekmaag en de lebmaag. Zij hebben alleen snijtanden in de onderkaak, maar de rand van de bovenkaak bevat geen snijtanden. Nadat de koe het eten in zijn mond heeft slikt hij het gelijk door. Dan gaat het door de slokdarm naar de pens. De pens zijn functie is het tijdelijk opslaan van eten. De pens is ook de grootste van de 4 magen. Dan gaat het naar de netmaag. In de netmaag en de pens bevinden zich ook grote aantallen micro-organismen die cellulose door middel van fermentatie kunnen afbreken. Na 20 tot 45 minuten gaat het eten terug naar de mond en gaat de rund herkauwen. Op dit moment bevat het voedsel nog vezels die worden fijngemalen door kauwen en met speeksel gemengd worden. nu slikt de rund het weer door en gaat het eten naar de boekmaag hier wordt een deel van de lucht en vocht uit het eten geperst. dan gaat het naar de lebmaag. In de lebmaag en de dunne darm vindt enzymatische vertering plaats. enzymatische vetering gebeurt door organen die verteringsenzymen afgeven. Deze enzymen breken de voedingsstoffen af. In de lebmaag en de dunne darm worden ook nog de voedingsstoffen opgenomen, vervolgens gaat het voedsel nog door de dikke darm en blinde darm. Hier worden nog voedingsstoffen en water opgenomen, daarna wordt het voedsel opgeslagen in de endeldarm tot de koe het uitpoept via de anus.
voeding van een rund
De voeding van een rund bestaat voor 75% uit ruwvoer, dat is voor een volwassen rund 60 tot 80 kilo per dag. Ruwvoer bestaat uit planten, voorbeelden van ruwvoer zijn onder andere: gras, klaver, graskuil, maïs, luzerne en hooi. Runderen krijgen ook krachtvoer, krachtvoer wordt meestal samengesteld door de fabrikant en is verkrijgbaar in brok of muesli. Krachtvoer bestaat uit vooral energierijke grondstoffen zoals granen en oliën. Hier zitten ook de benodigde vitaminen, mineralen en sporenelementen in die een rund nodig heeft. Een rund moet ook onbeperkt schoon water krijgen. Er worden ook vaak mineraal brokken aangeboden. Dit zijn likstenen voor koeien, deze leveren likstenen bevatten de mineralen die runderen soms niet van alleen ruwvoer het ruwvoer kunnen krijgen
gedrag van een rund
Runderen hebben veel gedragskenmerken Als ze deze niet kunnen uiten kan dit tot stress leiden. Runden zijn groepsdieren, in het wild leven ze meestal in groepen van circa 50 runden met een stabiele rangorde. De groepen zijn samen en bestaan uit alle geslachten en leeftijden. Ze willen ook graag synchroon gedrag vertonen, dit betekend dat als ze iets doen dit ook vaak allemaal samen willen doen. Vaak als een koe van een hoge rangorde iets doet volgt de rest, dus als ze grazen grazen ze allemaal. Je zult ook nooit runderen om de beurt zien herkauwen, maar altijd tegelijk. Ze hebben ook hele sterke vriendschappen en hechte familiebanden, zo is de moeder kalfs band heel erg sterk. Je kunt ook zien dat koeien vaak bij dezelfde koeien gaan staan, runderen hebben dus ook echt vrienden voor het leven. Runderen vinden het ook fijn om persoonlijke ruimte te hebben, in deze ruimte laten ze ook alleen vrienden en familie toe. De relatie tussen mens en koe is ook erg belangrijk, als er een goede band is dan kan dit kan leiden tot minder stress en angst. Je moet ze ook een weide aanbieden, runderen vinden het heel leuk om buiten te zijn. Ze vinden het ook leuk om te spelen je kan daarom een band of bal aanbieden als verrijking.
l
Dit is waar uw tekst begint. U kunt hier klikken en beginnen met typen. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium totam rem aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem.